Alternatív programok

Programlehetőségek Gödöllőn

Tisztelt Vendégünk!

A rendezvényünk keretén belül sajnos nincs rá módunk, hogy minden gödöllői kiemelkedő kulturális helyszínt megmutassunk Önnek! Ezért létrehoztuk az "Alternatív programok" felületet, ahol olyan programokat kínálunk Önnek, amelyek nem tartoznak a a XXXIV. OTDK szervezett programkínálatába, de ha Gödöllőn jár - akár a rendezvény alatt, akár máskor, szabadidejében- ajánljuk megtekintésüket.

 

Gödöllő Városi Múzeum

Gödöllő Városi MúzeumÉrdekes kiállítások, többek között a hajdani, Európa hírű Gödöllői Művésztelepről, a szecesszió egyetlen hazai csoportosulásáról, illetve a Magyar Cserkészmozgalom Történetéről.

Csoportos belépőjegy (diákoknak, 26 év alattiaknak, 62 és 70 év közöttieknek, 15 fő felett): 300,- Ft Max. 25-30 fős csoportok fogadása

Honlap: http://godolloimuzeum.hu/informaciok/latogatoi-informaciok

Időtartam: kb. 45-60 perc

Gödöllői Iparművészeti Műhely

Gödöllői Iparművészeti MűhelyAz egykori, híres Gödöllői Művésztelep szellemi hagyatékán alapított művészeti csoport az EUROART tagja, melynek jelenlegi székhelye a művészeti oktatás, az egyéni alkotómunka, alkotótáborok és kiállítások színtere. Kortárs időszaki kiállítás megtekintése – Kántor József képzőművész és Zakar József kerámikusművész művei. Betekintés a művészi alkotás helyszíneire, műhelyekbe, műtermekbe.

Belépődíj nincs. Max. 25-30 fős csoportok fogadása

Honlap: http://gimhaz.hu

Időtartam: 20-30 perc

Gödöllői Városi Könyvtár

Gödöllői Városi KönyvtárA könyvtár 2002-ben elkészült modern épülete jellegzetes színfoltja a városközpontnak. Tágas közösségi tereivel, gazdag könyv- és programkínálattal, a közelmúltban felavatott KamaszHÍDdal, kávézóval és számos más szolgáltatással várja az olvasni, kulturálódni vágyókat minden korosztályból. Az intézmény, tevékenysége elismeréséül 2018-ban elnyerte a Könyvtári Minőségi Díjat, valamint a Kányi Andrásné Minőségi Díjat.
Építészet: Kálmán Ernő, Major György
Épületkerámia plasztikák: F. Orosz Sára

Honlap: https://www.gvkik.hu

Séta az Erzsébet Parkban

Séta az Erzsébet ParkbanKözel száz féle örökzöld díszíti az Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett, váratlan és tragikus halálát követően, 1898 novemberében létesített ligetet. Egyike volt a legelsőknek, amely emléket állított a gyönyörű királynénak, a tiszteletére Magyarországon ültetett, közel 3.000.000 emlékfából ide mintegy 48.000 került. A krími hársakkal szegélyezett sétány vezet a Gödöllőt – inkább, mint a bécsi Hofburgot – otthonának tekintő királyné szobrához, melyet 1901-ben, Ferenc József jelenlétében lepleztek le. (Róna József alkotása). A Kálváriát 1771-ben, gróf Grassalkovich Antal halálakor kezdték építeni.

Honlap: https://www.gvkik.hu/wiki/index.php5/Erzsébet-park

Időtartam: 20-30 perc

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika

Máriabesnyői Nagyboldogasszony BazilikaAz országban egyedülálló kétszintes barokk kegytemplom, a kolostorépület, rendkívül érdekes és tanulságos látványosságnak számít. A besnyői kápolnát, az alsó- és felsőtemplomot, valamint a kapucinus szerzetesek részére épített kolostort gróf Grassalkovich Antal és felesége alapította 1761-1771 között. Az altemplom családi sírboltjában tekinthető meg a művészi módon számukra megalkotott hatalmas márvány szarkofág. A felső templomban helyezték el a Loretoi Mária-szobor fekete cédrusfából faragott másolatát, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak el Loretoból. Az ország legkisebb kegyszobra /11cm magas, 4cm széles/ Máriabesnyőt híres búcsújáró hellyé tette.

Honlap: http://mariabesnyo.vaciegyhazmegye.hu/portal

Időtartam: kb. 30-40 perc

SISICRET – Sissy szabaduló szoba

SISICRET – Sissy szabaduló szobaSegíts Sissynek és szabadulj ki a XIX. századi szobából!

2-5 fős csoportok Belépődíj: 10.000,-Ft/csoport, az OTDK idejére: 6290,-Ft/csoport!

Honlap: http://exitgames.hu/sisicret-sisicret

Időtartam: 60 perc

Gödöllőn kívüli helyszínek

Isaszeg, Öregtemplom (XIII. sz.)

Isaszeg, Öregtemplom (XIII. sz.)A temetődombon álló Árpád-kori templom a környék kiemelkedő műemléke. Ősi kegyhely fölé épült az eredeti körtemplom, amit a későbbi századokban az adott korra jellemző építészeti megoldásokkal bővítettek és egészítettek ki. Így született meg előbb a hosszhajó, majd a gótikus támpillérek és a bélletes kapu, végül a barokkban a kivételes szépségű, nyolcszögletű torony, melyet a tetővel együtt, mindmáig fazsindely fed.

Isaszeg, Öregtemplom (XIII. sz.) - KálváriaA Kálváriadombon a templom építészeti jellegéhez illeszkedő kortárs keresztutat szenteltek 2011-ben, mely 14 domborműben dolgozza fel Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. (Látvány: Futó Tamás, Szobrászat: F. Orosz Sára) Az utolsó stáció feletti három kereszttől páratlan panoráma nyílik a Gödöllői-dombságra.

Szada – Székely Bertalan Emlékház

Egri nők (olaj, vászon) 1861Székely Bertalan a XIX. század magyar festészetének kiemelkedő európai rangú alakja, nemzeti romantikánk fő képviselője. Történeti kompozícióiban, freskófestészetében visszatükröződő technikai, elméleti, esztétikai felkészültsége kora legműveltebb mesteri közé emelik. Műterme, lakóháza és kertje ad otthont a nevét viselő művészeti központnak, amely egyfelől Székely Bertalan szellemi örökségének emlékhelye, másfelől a művészetek által való nevelés közösségi tere.

Honlap: http://www.museum.hu/muzeum/942/Szekely_Bertalan_Emlekhaz

Lázár Lovaspark Domonyvölgy

Lázár Lovaspark DomonyvölgyA Lázár Lovaspark 2002 óta várja vendégeit. Kezdetben egy csárdával és 200 fős kapacitással, ma már három csárdában és a különálló kisteremben akár 700 főt tudnak fogadni fedett helyen. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a völgy nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem Budapesthez és a Gödöllői Királyi Kastélyhoz is közel van. A vállalkozás továbbfejlesztéséhez is elegendő terület állt rendelkezésre; megépült a látványkonyha, 2016-ban a Szent György- kápolna, majd 2017-ben az 1800 m2-es fedeles lovarda, illetve 2019-ben a Kocsimúzeum.

Honlap: https://lazarlovaspark.hu