Gödöllő

Gödöllő Pest megyében található, Budapesttől 30 kilóméterre északkeleti irányban. A település 1763 óta mezővárosi, 1966 óta városi rangú település. Több mint 32 ezer fős népességével a Budapesti agglomeráció egyik turisztikailag is kiemelkedő városa. Gödöllő a Gödöllői járás központja.

Legnevezetesebb épülete a Gödöllői Királyi Kastély, mely nemzetközi ismertségű. A kastélyt a 18. században gróf Grassalkovich Antal földbírtokos építtette. Kiemelt vendégként látogatta meg Grassalkovich Antalt Gödöllőn Mária Terézia királynő 1751-ben. A magyar állam által megvásárolt, felújított és átalakított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett a 19. század közepén. A királyi család főként tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn. Nagyon sok hagyomány, program és esemény fűződik jelenleg is Erzsébet királyné nevéhez a városban. 1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működött a kastély, majd szovjet katonák állomáshelye volt, szociális otthonként működött.

1985-től kezdődtek meg az állagmegóvási, majd rekonstrukciós munkálatok a kastély épületében. 1996-ban adták át a felújított kastély főhomlokzati szárnyát, ahol „a források alapján hűségre törekvően berendezett enteriőrök a monarchia Magyarországáról, I. Ferenc József és Erzsébet királyné személyéről is mesélnek” (Faludi Ildikó). Ezt követően folyamatosan adták át a felújított Barokk színház, a Királydombi pavilon, a lovarda és barokk istálló területeit, valamint Horty Miklós kormányzó bunkerét a látogató közönségnek. 2011-ben, az Európai Uniós magyar elnökség alatt fő tárgyalási helyszínül szolgált a Kastély felújított lovardája.

A város számos további látnivalóval rendelkezik. Ezek közül kiemelkedőbbek a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika, a vasúti királyi váró, a Hamvay-kúria, mely helyet ad a Városi múzeumnak is. Kiváló szabadidős programot biztosít egész évben a gödöllői arborétum, a Kastélypark, vagy az Erzsébet-park. Megtekinthető a városban a Méhészeti múzeum, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlesztési Szakmúzeum, a Cserkészkiállítás, de több száz szobor, műemlék épület is várja az érdeklődő tekinteteket.

A város gazdaságára jellemző, hogy a település lakossága a második világháborúig főként mezőgazdaságból élt. Ezt követően, a GANZ Árammérőgyár és a HUMAN Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet telephelyeinek létrehozásával alakult át a munkakeresleti piac. Az 1990-es években számos multinacionális cég telepedett meg a városban a jó közlekedési lehetőségeknek, kiváló humán erőforrásnak és a szép környezetnek köszönhetően. A multinacionális cégek mellett számos kis- és középvállalkozás működik a városban. Jelentős a szolgáltató szektora.

Gödöllőt Iskolavárosnak is nevezik. A Szent István Egyetem, mely több mint 11 ezer fős hallgatói létszámmal rendelkezik, a térség felsőfokú oktatási központja. Emellett kiemelkedő a város oktatása alap és középszinten is. A város gimnáziumai előkelő helyen szerepelnek az országos rangsorokban.

Források:

Faludi Ildikó, http://www.kiralyikastely.hu/oldal.36.a_kastely_tortenete;
http://www.kiralyikastely.hu/
www.varossanyilvanitas.hu
www.godollo.hu