Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) majd négyezer hallgatójával az Egyetem legnagyobb kara, hiszen az Egyetem hallgatói létszámának kb. 40%-át adja. A Kar nem csupán a gödöllői campuson ajánl képzéseket, hanem Budapesten, Békéscsabán, Szarvason és a határon túl Csíkszeredában, Komárnoban és hamarosan Zentán is. A folyamatos fejlesztés eredményeként jelenleg 5 képzési tudományterületen, 11 alapszakon (BA/BSc), 12 mesterszakon (MA/MSc), 2 osztatlan tanári képzésen, 7 felsőoktatási szakképzésen és számtalan szakirányú továbbképzésen szerezhetnek képesítést a hallgatók.

A Kar elismertségét mutatja, hogy a magyar anyanyelvű hallgatók mellett nagyszámú külföldi diák kapcsolódik be az idegen nyelven folyó képzésekbe mind a három képzési szinten (BSc, MSc, PhD), hiszen a Kar két doktori iskolával is rendelkezik gazdálkodás- és szervezéstudományok, valamint regionális tudományok területén. A Kar az elmúlt évek során jelentős mértékben járult hozzá a Magyar Állam és a FAO oktatási célú együttműködésének sikeréhez, melynek keretein belül elsősorban a fejlődő országokból érkező ösztöndíjas hallgatókat oktatjuk az angol nyelvű Vidékfejlesztési agrármérnök MSc képzésen. Jelenleg is folyó egyeztető tárgyalásaink eredményeképpen várhatóan további külföldi hallgatók érkeznek majd Brazíliából, Azerbajdzsánból, valamint Oroszországból. Ezek a törekvések elősegítik, hogy a gödöllői campus egy multikulturális nemzetközi központ lehessen. Ezen kívül több együttműködésünk is van nemzetközi partnereinkkel közös képzések megvalósítására, melyek lehetővé teszik, hogy hallgatóink Hollandiában, Franciaországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is folytathatnak résztanulmányokat. Meggyőződésünk, hogy a Karon folyó képzések piacképességét az ilyen típusú nemzetközi együttműködések tovább növelik. Ezzel párhuzamosan a Magyarországon működő vállalkozások körében is széleskörű kapcsolatrendszert alakítottunk ki, azzal a céllal, hogy a hallgatóink hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert, a szakmához közel álló vállalkozásoknál gyakorlatukat tölthessék és ezáltal az általunk nyújtott képzés mellé gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek mielőtt a munkaerőpiacra lépnek. (www.gtk.szie.hu)

A Kar nagy hangsúlyt fektet a hallgatói tehetséggondozásra. A szakkollégiumok, a Kari Hallgatói Önkormányzat és a különböző hallgatói szervezetek aktív működése pezsgő diákéletet biztosít az érdeklődőknek. A Tudományos Diákköri Tanács minden tanév novemberében szervezi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáját, ahol 10-12 szekcióban 70-90 pályamunkát mutatnak be legkiválóbb hallgatóink. A legjobb 30-40 pályamunkát delegálja a szakmai zsűri az országos megmérettetésre. A XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia szekcióiba 43 pályamunkával neveztek hallgatóink, a kar tématerületeinek megfelelően az Agrártudományi, a Közgazdaságtudományi és a Társadalomtudományi szekciókba.